Önemli Not: Bu sayfada yer alan nöropsikolojik test ve ölçeklerin ülkemiz kültürü için standardizasyon, uyarlama, geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapılmıştır.
Nöropsikolojik Testler
Tarama Testleri
Uyarıcı Setleri
Duygusal İçerikli Sıfatlar Listesi :Tosun, A. ve Dağ, İ. (2000). “Depresif duygu durumu olan ve olmayan kişilerin, örtük bellek görevinde duygu durum tutarlı bellek yanlılığı açısından karşılaştırılması.” Türk Psikoloji Dergisi, 15(46), 29-39.
Nötr Uyarıcı Kelimeler Listesi :Kaynak, H. ve Cangöz, B. (2010). Anlık ve gecikmeli örtük bellek yaşlanmadan etkilenir mi? Turkish Journal of Geriatrics, 13(1), 26-35.
Türkçe Kelime Normları: Tekcan, A. İ. ve Göz, İ. (2005). Türkçe Kelime Normları. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.
Uluslararası Duygusal Resim Sistemi
Bilişsel psikoloji çalışmalarında sıklıkla kaynak gösterilen Uluslararası Duygusal Resim Sistemi (UDRS) Lang, Bradley ve Cuthbert (2008) tarafından geliştirmiştir. UDRS 'de yer alan 1196 resim çeşitli yaş grubundaki yetişkinlerce ve çocuklarca derecenlendirilerek belirlenmiştir. Her resim için duyuşsal değer (affective valence), uyarılmışlık (arousal) ve baskınlık (dominance) olmak üzere üç boyuta ilişkin ortalama değerler bulunmaktadır. Bu sistem, anılan özelliklere sahip görsel uyarıcıların (fotoğraflar) farklı araştırmalarda kullanılmasına, farklı laboratuvarlarda çalışan araştırmacıların ortak uyarıcı setlerini kullanarak, çalışma sonuçlarını karşılaştırmalarına olanak vermektedir. IAPS'e ait kullanım hakkı ve izinler alınmıştır.
Uluslararası Duygusal Dijital Sesler- Versiyon 2 (International Affective Digital Sounds: IADS-2).
Bradley ve Lang (2007) tarafından geliştirilen Uluslararası Duygusal Dijital Sesler – 2 bilişsel psikoloji alanında duygu çalışmalarında kullanılabilecek standart bir işitsel uyarıcı setidir. Set içerisinde 6 sn süreli 167 adet ses bulunmaktadır. Her bir ses için duyuşsal değer (affective valence), uyarılmışlık (arousal) ve baskınlık (dominance) olmak üzere üç boyuta ilişkin ortalama değerleri mevcuttur. Bu set, işitsel duygu manipülasyonunun aynı veya farklı laboratuvarlarda yürütülen deneysel çalışmalarda daha nesnel olarak kontrol edilebilir ve karşılaştırılabilir olmasına olanak sağlamaktadır. IADS-2 kullanımı için gerekli izinler alınmıştır.
The Center for Vital Longevity Yüz Veritabanı
Yüz veritabanı Minear ve Denise (2004)* tarafından Michigan Üniversitesi'nde oluşturulmuştur.
Veritabanın adından da anlaşılacağı üzere insan yüzü resimlerinden oluşmuş bir veri seti söz konusudur. Bu veritabanının en önemli özelliği yaşları 18-93 yıl arasında değişen 575 kişiye ait çeşitli duygusal ve nötr yüz ifadelerini içeren resimlerden oluşmasıdır. Veri seti içerisinde farklı yaşlardaki insanlara ilişkin duygusal ve nötr yüz ifadelerinin olması nedeniyle “yaşam dönemi” resim seti olarak da adlandırılabilinir. Araştırmacılar seçtikleri örneklemin yaş gruplarını daha iyi temsil etmesini sağlayabilmek için yaşlı kişilerin seçimine özel önem vermişlerdir. Yüz veri seti içerisinde yaşları 18 ile 29 yıl arasında değişen 218 kişi, 30 ile 49 yıl arasında değişen 76 kişi, 50 ile 69 yıl arasında değişen 123 kişi ve 70 ile 93 yıl arasında değişen 158 kişi bulunmaktadır. Resim seti araştırmacılardan izin istenmesi durumunda araştırma amacıyla kullanılması koşuluyla sağlanabilinir. Veritabanını kullanma isteği ve indirmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
https://pal.utdallas.edu/facedb/request/about/
//agingmind.cns.uiuc.edu/facedb/
* Minear, M. ve Park, D. C.(2004). A lifespan database of adult facial stimuli. Behavior Research Methods, Instruments, & Computers. 36, 630-633.